Tulossa tietoa avoimista sisällöistä

Avoimet sisällöt ovat yhä keskeisempiä yhteiskunnan toimintojen siirtyessä verkkoon. Viimeksi kuultiin, että maanmittauslaitos julkaisee kaiken Suomen karttamateriaalin avoimella lisenssillä 1.5.2012, jolloin tiedon hyödyntäminen erilaisissa sovelluksissa tulee mahdolliseksi myös muille kuin suuryrityksille. Creative Commons on verkon avointen sisältöjen käytännön standardiksi muodostunut lisenssijärjestelmä.
Creative Commons Finland on saanut rahoitusta vuosille 2012-2013 AVO-hankkeelta sisällöntuotantoon, joten seuraavan kahden vuoden aikana tälle sivustolle tulee tietoa avoimista lisensseistä ja sisällöistä, tarinoita ja esimerkkejä avointen sisältöjen hyödyntäjistä ja tuottajista, ohjeita, uutisia ja muuta materiaalia.
Kerro, mitä sinä haluaisit nähdä tällä sivustolla. Voit myös vinkata löytämistäsi mielenkiintoisista tapauksista tai henkilöistä, joita blogissa voisi haastatella. Kaikenlainen apu on hyödyksi. Sivuston ulkoasua ja toimintoja on tarpeen kehittää, joten mielipiteet, neuvot ja vinkit ovat tervetulleita.

Yksi ajatus artikkelista “Tulossa tietoa avoimista sisällöistä”

  1. Kaipaisin erityisesti peruskouluikäisille suunnattua materiaalia. Hyödyllisiä olisivat esimerkiksi rautalankaversiot siitä, mikä cc-lisenssi on (vrt. Nerdsson-sarjakuva), miten löytää ja voi käyttää cc-lisensoitua materiaalia ja valmiita pikkuharjoituksia aiheesta. Loistavaa olisi, jos tämä materiaali ei olisi vain luettavassa muodossa, vaan myös esimerkiksi ruutukaappaus- tai muina videoklippeinä.
    Kaikkein eniten varmaan olisi kuitenkin apua esimerkeistä, eli vaikkapa nuorten itsensä tekemistä videoista, wikisivustoista yms., joissa he olisivat oikeaoppisesti hyödyntäneet cc-lisensoitua materiaalia. Valmiin tuotoksen ohessa olisi tärkeä olla materiaalia, jossa kädestä pitäen näytettäisiin, miten tuotos on syntynyt (mitä ensin tehtiin, mitä sitten jne. + millaisia ongelmia oli ja miten niitä ratkottiin). Ja lopuksi: lisäksi olisi tietysti hyvä olla selkeät ohjeet siitä, miten nuoret voivat itse käyttää cc-lisenssiä omia tuotoksiaan jakaessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *