Valitse lisenssi

Julkaise materiaalisi turvallisesti ja laillisesti

Creative Commons -lisenssillä teoksen julkaiseminen ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista. Se tarkoittaa osan oikeuksista tarjoamista kenelle tahansa teoksen käyttäjällle, mutta vain tietyillä, sinun määrittelemilläsi ehdoilla.

Siirry lisenssivalitsimeen
Siirry lisenssivalitsimeen

Sinulle sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta. Creative Commons -lisenssit ja lisenssivalitsin sijaitsevat kansainvälisen Creative Commonsin palvelimilla. Lisenssin käyttäminen ei edellytä mitään rekisteröintiä tai muuta lupaa. Riittää, että lisäät tiedon valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen. Katso esimerkkejä eri mediatyyppien lisensoinnista tai katso lyhyt opasvideo:

Tässä vielä selventävä kuva valinnoista, jotka voit tehdä lisenssiä valitessasi:
Voit ladata kuvan myös painokelpoisena PDF-tiedostona.
Voit ladata kuvan myös painokelpoisena PDF-tiedostona.

 

12 vastausta artikkeliin “Valitse lisenssi”

 1. Lisenssivalitsin antaa koodin, jossa on linkki englanninkieliseen Commons deediin, vaikka suomenkielinen vaihtoehto on saatavissa.

  1. Hei! Kiitos palautteesta. Suomalaisten lisenssien käännösversio on varsin vanha, joten lisenssivalitsin ei sitä suosi. Uusi 3.0-version käännös valmistunee aikaisin vuonna 2012.

 2. Edellinen koskee ainakin Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssiä.
  Lisenssikoodeissa on lisäksi kirjoitusvirhe: ”Tämän teos teoksen…”

 3. Haluaisin hiukan selvennystä lisenssiin Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0. Mitä sen epäkaupallinen vaatimus tarkalleenottaen tarkottaa?
  Oletetaan, että on esim tälläinen tapaus:
  * Abc on sovellus, joka opastaa käyttäjänsä hänen haluamaansa paikkaan. n’ytt” reitin kartalla jne.
  * Sovellus Abc käyttää GPS-paikkatietoja, jotka sovellus saa selville käyttäen internetin eri tietolähteiden avoimia julkisia API -ohjelmointirajapintoja X, Y ja Z
  * Ohjelmointirajapintojen X ja Y kautta saatdut tiedot on käytettävissä lisenssillä, joka sallii kaupallisen käytön.
  * Ohjelmointirajapinnan Z kautta saadut tiedot on käytettävissä lisenssillä Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0
  Tarkoittaako tämä sitä, että jos sovelluksessa Abc käytetään ohjelmointirajapintaa Z, niin sovellus Abc ei voi olla kaupallinen? Eli pitääkö koko sovelluksen olla ilmainen, siitäkin huolimatta, että ohjelmointirajapinta Z tarjoaa vain yhden paikkatietolähteen X:n ja Y:n lisäksi. Eli siitäkin huolimatta, että Z on vain osa sovellusta, vain tuo sovwellukseen lisäarvoa ? Siitäkin huolimatta, että tarkoitus on myydä sovelluksen tarjoamaa ja toteuttamaa reittiopastuspalvelua? Tarkoitus ei siis varsinaisesti ole tehdä rahaa myymällä ohjelmointirajapinnan Z tarjoamia sijaintitieyoja.
  Jos oikein ymmärrän, niin sovellus Abc ei voi olla kaupallinen, ei edes parin euron hintainen kännykkäsovellus, paitsi jos ohjelmointirajapinta Z hylätään, mikä olisi harmi. Toivon todella, että olen väärässä, muuten minun on pakko hylätä eräs ominaisuus suunnittelemastani sovelluksesta. Sovellus tulee olemaan maksullinen, kyseisen ominaisuuden kanssa tai ilman sitä.
  Hölmöä vain, jos julkastaan avoin rajapinta, jota ei sitten kuitenkaan voi käyttää lisenssin takia… Komeasti vesitetty koko datan avaus sillon. Tietenkin datan julkasijalla on oikeus valita lisenssinsä, muttei se muuta asiaa vähemmän harmilliseksi.

  1. Niin, itselläni on juuri yllä kuvaamani kaltainen tilanne. Haluaisin lisätä erään paikkatietolähteen sovellukseeni muiden paikkatietolähteiden lisäksi. Kyseinen ominaisuus ei milläänlailla ole välttämäyön sovelluksen hyödyllisyyden kannalta, mutta se olisi mukava lisä loppukäyttäjälle ja ominaisuuden pois jättäminen olisi harmillista. Mutta, jos tuo ohjelmointirajapinnan lisenssi tekee koko sovelluksen kaupallisuuden mahdottomaksim, niin sillon on itsestään selvää etten kyseistä ominaisuutta sovellukseeni lisää,

  2. Valitettavasti tähän ei ole helppoa ja selvää vastausta. Missään ei määritellä, mitä ”kaupallinen” tarkoittaa ja tulkinta voi vaihdella maittain. Mutta NC-ehdolla varustettua sisältöä ei voi kaupallisesti hyödyntää. Useimpien mielestä tällainen lisenssi ei edes ole ”avoin”. Avoimeen remiksaukseen ja avoimeen kulttuuriin kelpuutetaan CC-päälisensseistä vain CC BY sekä CC BY-SA. Muissa on liikaa rajoituksia.
   Ehdottaisin, että otat yhteyttä NC-aineiston tarjoavaan palveluun ja kysyt, onko kaavailemasi käyttötapa heidän mielestään sallittu vai ei. Moni NC:tä käyttävä taho jopa laatii erillisen ohjesivun, jossa on heidän mielipiteensä kielletystä kaupallisesta käytöstä.
   Erilaisia ohjelmarajapintoja (API) käyttämällä joudut sitoutumaan kyseisten palvelujen omiin käyttöehtoihin, jotka voivat asettaa myös muita rajoituksia ohjelmasi toiminnalle kuin vain sisällön lisenssi.

 4. Minulta kysyttiin lupaa julkaista kuviani yksityisen henkilön harrastajasivustossa, jossa on joulukuussa ollut 100 000 kävijää. Valokuvat ovat Flickrissä RundgrenR`s Photostreamissa. Olen merkinnyt ne Kaikki oikeudet pidätetään-merkillä ja liittynyt Gettyyn kyselyn jälkeen.
  Sivusto ei ole kaupallinen, mutta moni siellä oleva linkki johtaa kaupallisille sivuille.
  Mitä mieltä olet kuvieni käyttöoikeudesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *