CC-parkkikiekko

Kuva: Tarmo Toikkanen, CC BY-SA. Esite: Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho, CC BY-SA.
Kuva: Tarmo Toikkanen, CC BY-SA. Esite: Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho, CC BY.


CC-parkkikiekko on interaktiivinen esite ja tietopaketti, jossa on visuaaliseen, vuorovaikutteiseen muotoon pakattuna tietoa eri Creative Commons -lisensseistä, joiden selittämiseen menisi sivukaupalla tekstiä. Tällä sivulla on tietoa esitteestä sekä ohjeet sen painamiseen ja muokkaamiseen.

CC-parkkikiekko sisältää perustiedot kaikista CC-lisensseistä ja vertaa niitä tavalliseen tekijänoikeudella suojattuun aineistoon sekä Public Domain -aineistoon. Parkkikiekon takapuolella on tiedot eri lisenssien yhdistelymahdollisuuksista kooste- ja johdannaisteoksissa. Ja koska esitteen interaktiivisuutta voi olla vaikea nähdä kuvasta tai tekstistä, tässä videolla sama:
https://www.youtube.com/watch?v=pVUfnR7C67A

Kiekkojen painaminen

Itse parkkikiekko on julkaistu avoimella CC BY -lisenssillä, joten sitä saa muokata ja painaa tarpeen mukaan. Koska tässä painotyössä on melkoisesti käsityötä, esite ei ole halpa. Painosmäärän mukaan hinta laskee noin 3€:sta reiluun 1€:oon. Käytännössä alle 500 kappaleen painosta tuskin kannattaa ottaa.

Voit ladata parkkikiekon lähdetiedostot eri formaateissa (Illustrator CC, Illustrator CS5, SVG, PDF, PNG, sekä suomeksi että englanniksi).
Painotalolle annetaan Illustrator-tiedosto (cc-parkkikiekko-fi-cc.ai) sekä seuraavat ohjeet (ja varmaan kannattaa antaa myös linkki videoon, jotta ymmärtävät, mistä on kyse):

Kotelo: A5, 4 sivua, 4/0 cmyk + 1/0 mattalaminointi, stanssaus, nuuttaus, taitto ja liimaus
Kiekko: halk. 160 mm, 2-puol., 4/4 cmyk + 1/1 mattalaminointi, stanssaus, pujotus kotelon sisään, kiinnitys metallirenkaalla = nallaus
Materiaali molemmissa Algro Design Duo 300 g = molemminpuolin päällystetty kartonki, paksuus 355 micronia.

Ja ohjeet englanniksi:

Cover: Size A5, colour 4/0 one-sided cmyk + 1/0 one-sided matt laminated, die cutting, crease, folding and glueing
Disk: Diameter 160 mm, colour 4/4 two-sided cmyk + 1/1 two-sided matt laminated, die cutting, insert to cover, fastening with metal rivet, diameter 17 mm.
Material: Algro Design Duo 300 g or similar (both sides double coated, thickness 355 microns)

Omien kiekkojen laatiminen

Jos haluat muokata kiekkoa, saat tehdä niin CC BY -lisenssin mukaisin oikeuksin. Voit siis editoida oikeastaan kaikkea, kunhan mainitset alkuperäiset tekijät, esim. näin: ”Alkuperäinen versio: Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho, CC BY, http://creativecommons.fi/parkkikiekko”.
Jos sinulla on käytössäsi Adobe Illustrator CC, sillä muokkaus on ongelmattominta. Lataa siis mediapaketti ja sieltä tiedosto cc-parkkikiekko-fi-cc.ai. Paketissa on myös vanhempi CS5-versio, sekä mallikuvat PDF- ja PNG-muodossa. Käytännössä, jos haluat painotalossa teettää näitä, on Illustrator-tiedosto heille helpoin painettava, sillä siinä ovat mukana leikkauslinjat ja muut tiedot, jotka he tarvitsevat työn tekemiseen.
Erityisesti 1. puolen alaosa on tarkoitettu vaihdettavaksi. Poista siis logot ja korvaa ne sekä tummanvihreän laatikon teksti omillasi. Samoin voit vaihtaa laatikon alapuolella olevat linkit tai poistaa ne.
Parkkikiekon 1. puolen valorivin 2 alimmaista kohtaa liittyvät tähän vaihdettavaan sisältöön. Meidän versiossamme kerrotaan lisenssien soveltuvuudesta tutkimukseen ja opetukseen. Voit halutessasi korvata nämä muilla omaa kontekstiasi paremmin palvelevilla tiedoilla, kuten ”Meidän oppilaitoksemme suositellut lisenssit”. Tällöin sinun on myös muokattava sisällä olevan kiekon väripalloja vastaavasti. Huomaathan, että kiekossa kutakin CC-lisenssiä vastaavat vihreät ja punaiset pallukat ovat kiekon vastakkaisella puolella!
Kysyttävää? Pistä mailia Tarmo Toikkaselle,  tarmo.toikkanen (ät) creativecommons.fi

Yksi ajatus artikkelista “CC-parkkikiekko”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *