Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät sarjan usein kysyttyjä kysymyksiä Creative Commons -lisensseihin liittyen. Mikäli kysymystä ei löydy listasta, voit kysyä suoraan meiltä.

Tekijöille

Menetänkö kaikki oikeudet tekemääni teokseen jos lisensoin sen Creative Commons lisenssillä?
Et menetä mitään oikeuksiasi. Jaat ainoastaan ne oikeudet, jotka katsot tarpeelliseksi. Järjestelmän tarkoitus on tukea luovuutta jakamisen kautta.
Haluan antaa tekemäni teokset vapaaseen jakeluun verkkoon. Voiko Creative Commons auttaa minua keräämään rojalteja?
Creative Commons tarjoaa lisensointityökaluja teosten vastikkeettomaan jakamiseen. Osa lisensseistä mahdollistaa myös rojaltien keräämisen. Creative Commons tai Creative Commons Suomi eivät kuitenkaan voi auttaa rojaltien keräämisessä.
Jos valitsen ”epäkaupallisen”-lisenssin, voinko käyttää teosta kaupalliseen tarkoitukseen ja tehdä sillä rahaa?
Kyllä. Epäkaupallinen lisenssi tarkoittaa etteivät toiset voi ilman lupaasi käyttää lisensoimaasi teosta kaupallisiin tarkoituksiin. Saat itse käyttää teostasi myös kaupallisiin tarkoituksiin ja myydä halukkaille oikeuksia teoksesi kaupalliseen käyttöön.
Vastustaako Creative Commons tekijänoikeutta?
Ei toki. Lisenssimme auttavat tekijöitä säilyttämään itsellensä tärkeät oikeudet ja mahdollistavat samalla teosten vaivattoman jakamisen. Lisenssiemme valvonta on riippuvainen tekijänoikeudesta. Usein koko tekijänoikeusjärjestelmää on perusteltu sen luovaa toimintaa tukevilla ominaisuuksilla. Creative Commons uskoo tekijöiden tukemiseen ja tahtoo omalta osaltaan auttaa tekijöitä jakamaan teoksiensa käyttöoikeuksia yksinkertaisella, ymmärrettävällä tavalla.
Auttaako Creative Commons minua valvomaan teosten lisenssin mukaista käyttöä?
Tarjoamme käyttöösi lisenssit. Emme ole asianajoa harjoittava yritys. Tarjoamme maksutta käyttöön sähköisen ”leimasimen” jota voit käyttää teostesi merkitsemiseen sopivalla lisenssillä. Emme voi tarjota pidemmälle meneviä palveluita.
Ovatko Creative Commons -lisenssejä käyttävät teokset tekijänoikeuksista vapaita (engl. public domain)?
Eivät ole. Tekijänoikeudesta vapaata aineistoa ei tarvitse lisensoida erikseen, koska kenelläkään ei ole siihen yksinoikeuksia. Creative Commons -lisenssillä säilytät tekijänoikeutesi ja kontrollin teokseesi, mutta samalla rohkaiset teoksesi luovaa uudelleenkäyttöä tavalla, jota tekijänoikeus lähtökohtaisesti ei salli.
Miksi haluaisin luopua tekijänoikeuksistani tai julkaista sen Creative Commons lisenssillä, jos tekijänoikeus tuo mukanaan enemmän lain suojaa?
Tässä kaksi yleistä syytä:

  • Voit vaihtaa lain antamia yksinoikeuksia laajempaan näkyvyyteen ja siten suurempaan yleisöön.
  • Muut voivat tehdä uutta teoksesi pohjalta, parantaen sitä yllättävilläkin tavoilla.

Lisenssit

Onko Creative Commonssilla muita lisenssejä?
Tärkeimmät lisenssit ovat ns. ”pääjärjestelmä”, eli neljästä ehdosta koottavat kuusi lisenssiä. Niiden lisäksi saatavilla on CC0-lisenssi, jolla tekijä voi luopua kaikista oikeuksistaan, sekä Public Domain -merkintä, jota voi käyttää teoksiin, joiden tekijänoikeudet ovat umpeutuneet.
Pitääkö Creative Commons yllä tietokantaa lisensoiduista teoksista?
Creative Commons tarjoaa työkalut, jotta esimerkiksi hakukoneet löytäisivät lisensoidut teokset verkosta ilman keskitettyä tietokantaa. Creative Commons -lisensoitu sisältö on pääsääntöisesti tekijöiden omilla sivuilla.
Onko CC-lisensseillä vaikutusta yksityiskäyttöön liittyviin oikeuksiin tai muihin tekijänoikeuden rajoituksiin?
Ei. Lisenssi ei vaikuta millään tavoin tekijänoikeuden rajoituksiin, konsumoitumiseen tai muihin vastaaviin oikeuksiin. Jos siis paikallinen lainsäädäntö sallii jotain tehtävän teoksille yleensä, saa niin tehdä myös CC-lisensoiduille teoksille.
Miten CC-lisenssit toimivat kansainvälisesti?
Tekijänoikeusjärjestelmä perustuu kansainvälisiin sopimuksiin. Uusin 4.0-versio CC-lisensseistä on kirjoitettu kansainvälisesti pätevällä tavalla siten, että sama lisenssiteksti mitä luultavimmin toimii samalla tavalla kaikkialla maailmassa. Aiemmin CC-lisenssit piti sovittaa kunkin maan lainsäädäntöön, mutta tästä on nyt luovuttu.
Ovatko lisenssit voimassa Suomessa?
Kyllä ovat. Tekijänoikeuslain mukaan ainoastaan tekijänoikeuden haltijalla on oikeus valmistaa teoksesta kopioita ja levittää sitä. Muilla kopioijilla tulee olla lupa (lisenssi) tekijänoikeuden haltijalta. Creative Commons -lisenssi antaa muille oikeuksia, samalla rajaten niitä tietyin ehdoin.
Kaikki oikeudet varattu –> Creative Commons –> Osa oikeuksista varataan.
Voiko lisensseihin vedota väärinkäyttötilanteessa?
Kyllä voi. Mikäli teoksia käytetään lisenssin vastaisesti, on kyseessä tekijänoikeusloukkaus. Kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusrikos (RL 49:1), josta rangaistusmaksimi on 2 vuotta vankeutta. CC-lisenssejä on koeteltu mm. Euroopan, USAn ja Australian oikeudessa ja ne on todettu päteviksi.
Mitä jos oikeudenhaltija lisensoi teoksen kahdella eri Creative Commons-lisenssillä?
Mikäli teos on tarjolla kahdella (tai useammalla) eri lisenssillä saa käyttäjä valita minkä mukaan toimii. Nämä voivat olla myös muita kuin CC-lisenssejä.
Voinko käyttää CC-lisenssejä tietokoneohjelmien lisensoimiseen?
Teorissa kyllä. Suosittelemme kuitenkin nimenomaan tietokoneohjelmien lisensointiin suunniteltuja  avoimen lähdekoodin lisenssejä joita löydät open source initiative:n sivuilta. Nämä lisenssit on suunniteltu tietokoneohjelmien erityisvaatimuksia vastaaviksi.

Yleistä

Millä tavalla voin auttaa?
Voit levittää tietoa palvelusta tekijöille ja käyttäjille jotka ovat kiinnostuneita. Voit myös tukea Creative Commons Inc:n toimintaa vapaaehtoisella lahjoituksella.
Maksaako lisenssienne käyttö minulle jotain?
Ei, ne ovat maksuttomia.
Tarjoaako tai omistaako Creative Commons mitään sisältöä?
Ei juuri nyt. Me autamme sinua lisensoimaan sinun teoksesi ja tarjoamme esimerkkejä CC-lisensoiduista sisällöistä. Creative Commmons tarjoaa myös käyttäjille tapoja etsiä lisensoituja teoksia ja ymmärtää helposti niiden lisenssiehdot.

3 vastausta artikkeliin “Usein kysyttyä”

  1. Kiitokset Creative Commons -lisenssistä. Nyt voin paremmin turvata oikeuksiani ilmeisesti maailmanlaajuisestikin ihmisiä ja tiedemaailmaa kiinnostavan SDG*tunnekartan suhteen.
    Sivustonne käyttö oli yllättävän helppoa, kunhan ensin vähän harjoitteli. Laitoin Tunnetupa-blogiini myös linkin sivustollenne.

  2. Suomeksi?
    (onkohan flickr cc-lisenssiehdot suomeksi jossain?
    Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
    Attribute this work:

  3. Voiko mistään nähdä kattavaa luetteloa vapaassa jakelussa olevista (suomalaisista )teoksista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *