CC-lisenssin merkitsemisohjeet

Tämä ohjesivu täydentää yleisiä CC-lisenssin käyttöohjeita ja antaa käytännön ohjeet ja esimerkit lisenssin liittämiseen erilaisiin teoksiin.
Lisenssimerkintää ei kannata useinkaan kirjoittaa käsin, vaan se tulisi tehdä lisenssivalitsimella. Tällä varmistat, että muotoseikat ovat varmasti oikein.

Lisenssi verkkosivulle teoksen yhteyteen

Kun teos julkaistaan verkossa, voidaan lisenssi liittää osaksi sitä html-sivua, josta on pääsy itse teokseen. Valitse lisenssivalitsimessa lisenssimerkinnän muodoksi ”HTML+RDFa”. Tällöin saat pätkät html-koodia, joka sisältää koneluettavaa metadataa. Esimerkiksi tältä näyttäisi CC BY -lisenssin merkintä html-muodossa. Punaisella korostetut kohdat ovat lisätietoja, jotka voit itse valita. Kaikki nämä lisätiedot ovat vapaaehtoisia.

<a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/”><img alt=”Creative Commons -käyttölupa” style=”border-width:0″ src=”http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88×31.png” /></a><br /><span xmlns:dct=”http://purl.org/dc/terms/” property=”dct:title”>NIMIKE</span>, jonka tekijä on <a xmlns:cc=”http://creativecommons.org/ns#” href=”http://ESIMERKKIOSOITE” property=”cc:attributionName” rel=”cc:attributionURL”>TEKIJÄ</a>, on lisensoitu <a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/”>Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla</a>.<br />Perustuu teokseen osoitteessa <a xmlns:dct=”http://purl.org/dc/terms/” href=”http://ALKUPERAISEN.OSOITE” rel=”dct:source”>http://ALKUPERAISEN.OSOITE</a>.<br />Tätä käyttölupaa laajempia oikeuksia voi olla saatavilla osoitteessa <a xmlns:cc=”http://creativecommons.org/ns#” href=”http://LISAOIKEUDET” rel=”cc:morePermissions”>http://LISAOIKEUDET</a>.

Tämä html-koodi näyttää selaimessa tältä. Siniset tekstit ovat linkkejä.
CC BY -lisenssimerkintä, esimerkki
Samalla sivulla voi olla useampia lisenssimerkintöjä. Tällöin niiden vaikutusalue määrittyy niiden sijainnin perusteella.

Lisenssin liittäminen painettuun teokseen

Jos teos julkaistaan paperimuodossa, html-koodi ei ole aivan soveliain lisenssin merkitsemismuoto. Valitse lisenssivalitsimessa muodoksi ”Ei verkossa”. Saat lyhyen tekstipätkän, jonka voit liittää teoksen sivulle, jossa on muutkin tekijänoikeustiedot:

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa  http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Voit halutessasi lisätä myös CC-lisenssin kuvakkeen teokseesi, mutta se ei ole pakollinen.

Lisenssin näyttäminen digitaalisessa tiedostossa

Oikeaoppisin tapa liittää lisenssi digitaaliseen tiedostoon on sen upottaminen xmp-muodossa (katso seuraava väliotsikko), mutta tämän lisäksi (tai tämän sijaan, jos upotus ei onnistu teknisestä syystä) on lisenssi hyvä tuoda näkyviin myös teoksen katselijalle. Upotus kun näkyy vain koneille, harvoin ihmiselle.
Koska lisenssin näyttämisessä on kohteena ihminen eikä kone, säännöt eivät ole pilkuntarkkoja. Riittää, että toimit järkevästi ja ajattelet teoksesi lukijaa tai kokijaa: Miten hän sujuvimmin näkisi käyttöluvan? Tässä joitain vinkkejä:

  • Kirja: sisäkansi
  • Diapakka: ensimmäinen dia
  • Video: lopputekstit, mahdollisesti myös aloituksessa (voit myös lisätä videoon lyhyen CC-logo-animaation)
  • Kuva: lisenssiä tuskin kannattaa näyttää kuvan päällä; yleensä paras on upottaa tieto xmp-muodossa ja mainita lisenssi kuvan julkaisupaikassa verkossa
  • Äänitallenne: Lisää tallenteen loppuun puhuttuna lause ”Tämä teos on julkaistu [lisenssin pitkä nimi] alaisena.” tai jotain siihen suuntaan. Voit myös mainita lisenssin mp3-tiedoston Copyright-metatietokentässä tai liittää xmp:nä.
  • Musiikkitallenne: Kuten äänitallenne, mutta ei kuultavana itse ääniraidassa.
  • Muut: Käytä tervettä järkeä ja mieti, missä lisenssi on sopivasti löydettävissä.

Lisenssin merkintätapa voi vaihdella tilannekohtaisesti, mutta yleensä olisi hyvä näyttää CC-lisenssin logo ja tarjota suora linkki itse lisenssiin.

Lisenssin upottaminen tiedostoon

CC-lisenssi voidaan upottaa useisiin tiedostomuotoihin niiden metatietojen osaksi. Tarvitset ohjelmiston, joka osaa liittää tiedot kyseiseen tiedostoformaattiin. Esimerkiksi PDF-tiedostoihin metatiedot voi liittää ainakin Adobe Acrobat Pro:lla.
Valitse lisenssivalitsimessa muodoksi XMP (Extensible Metadata Platform). Saat tällöin xml-tiedoston, joka voit antaa työkalullesi, joka liittää tiedot osaksi tiedostoasi. Yllä näkyvä html-muotoinen lisenssimerkintä näyttäisi xmp-muodossa seuraavalta (joskaan sitä ei yleensä kukaan xml-muodossa katsele):

<?xpacket begin=” id=”?>
<x:xmpmeta xmlns:x=’adobe:ns:meta/’>
<rdf:RDF xmlns:rdf=’http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#’>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:xapRights=’http://ns.adobe.com/xap/1.0/rights/’>
<xapRights:Marked>True</xapRights:Marked>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:xapRights=’http://ns.adobe.com/xap/1.0/rights/’>
<xapRights:WebStatement rdf:resource=’http://ESIMERKKIOSOITE’/>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:xapRights=’http://ns.adobe.com/xap/1.0/rights/’
>
<xapRights:UsageTerms>
<rdf:Alt>
<rdf:li xml:lang=’x-default’ >This work is licensed under a &lt;a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/”&gt;Creative Commons Attribution 4.0 International License&lt;/a&gt;.</rdf:li>
<rdf:li xml:lang=’en_US’ >This work is licensed under a &lt;a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/”&gt;Creative Commons Attribution 4.0 International License&lt;/a&gt;.</rdf:li>
<rdf:li xml:lang=’en’ >This work is licensed under a &lt;a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/”&gt;Creative Commons Attribution 4.0 International License&lt;/a&gt;.</rdf:li>
</rdf:Alt>
</xapRights:UsageTerms>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:dc=’http://purl.org/dc/elements/1.1/’>
<dc:title>
<rdf:Alt>
<rdf:li xml:lang=’x-default’>NIMIKE</rdf:li>
<rdf:li xml:lang=’en_US’>NIMIKE</rdf:li>
</rdf:Alt>
</dc:title>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:cc=’http://creativecommons.org/ns#’>
<cc:license rdf:resource=’http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/’/>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:cc=’http://creativecommons.org/ns#’>
<cc:attributionName>TEKIJÄ</cc:attributionName>
</rdf:Description>
<rdf:Description rdf:about=”
xmlns:cc=’http://creativecommons.org/ns#’>
<cc:morePermissions rdf:resource=’http://LISAOIKEUDET’/>
</rdf:Description>
</rdf:RDF>
</x:xmpmeta>
<?xpacket end=’r’?>

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *