Kuvapankkikuvien käyttö avoimessa sisällössä

Kysymys: Voiko itse tuotetussa CC-lisensoidussa avoimessa sisällössä käyttää kuvapankkien kuvia (ns. stock photos)?
Vastaus: Pääsääntöisesti ei, koska useimmat kuvapankit eivät anna sinulle oikeutta jakaa kuviaan CC-lisenssillä.
Pidempi vastaus:

Tämä kuva on CC0-lisenssillä, joten sen tekijätietoja ei tarvitsisi mainita. Kuva on haettu Pexels-nimisestä kuvapankista, jonka kaikki kuvat ovat CC0:lla vapaassa käytössä.
Tämä kuva on CC0-lisenssillä, joten sen tekijätietoja ei tarvitsisi mainita. Kuva on haettu Pexels-nimisestä kuvapankista, jonka kaikki kuvat ovat CC0:lla vapaassa käytössä.

Jos haluat koko materiaalin olevan CC-lisensoitua, on sinulla oltava myös käytettyihin kuviin oikeus jakaa niitä CC-lisenssillä. Käytännössä siis kuvien on oltava yhteensopivalla lisenssillä lisensoituja. Kuvapankkikuvat eivät yleensä ole CC:llä vaan kuvapankkien omilla käyttöehdoilla lisensoituja, joten niiden käyttö CC-lisensoidussa materiaalikokonaisuudessa ei onnistu noin vain. Poikkeuksiakin toki on, kuten oheisen kuvan tarjonnut Pexels-palvelu.
Teknisesti voisit lisensoida kaiken muun paitsi nämä kuvat, mutta tällöin materiaalin jatkokäyttö muuttuisi kovin hankalaksi. Lienee siis parempi käyttää sopivia CC-lisenssillä lisensoituja kuvia. Muista, että myös CC0:lla merkityt sekä tekijänoikeuden ulkopuoliset kuvat (Public Domain) ovat käytettävissäsi.
Jos siis teet aineistoa CC BY -lisenssillä julkaistavaksi, voit käyttää muiden kuvia, joissa on lisenssinä CC BY, CC0 tai PD. Jos kuvat pysyvät itsenäisinä etkä rajaa niitä merkittävästi (eli et muokkaa kuvia), voit lisäksi hyödyntää CC BY-SA:lla ja CC BY-ND:llä lisensoituja kuvia.
Jos aineistosi on CC BY-SA:lla lisensoitua, siihen sopivat kuvien lisenssit ovat CC BY-SA, CC BY, CC0 ja PD sekä muokkaamattomana CC BY-ND.
Jokaisen kolmannen osapuolen tuotoksesta on mainittava tekijä, lisenssi ja osoite, josta se on kopioitu. Yleensä kuvatekstinä, mutta tarpeen mukaan kuvaluettelo ja tekijät voivat olla aineiston alussa tai lopussa, tekijätietojen yhteydessä.

Yksi ajatus artikkelista “Kuvapankkikuvien käyttö avoimessa sisällössä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *