Jaa jotain -päivän ohjeet avointen lisenssien käyttöön

Kansainvälinen vuotuinen Open Education Week tulee taas, ja yhtä varmasti tulee 7.3.2016 kotimainen Jaa Jotain -päivä. Tässä tärkeimmät ohjeet avoimeen jakamiseen.
Päivitys: Vuonna 2017 Jaa Jotain -päivä toteutuu viikon mittaisena, 27.-31.3.2017.
Päivitys: Vuonna 2018 Jaa Jotain -päivä on osa viikon mittaista tapahtumasarjaa 5.-9.3.2018. 
Oman tuotoksen jakamisessa on kaksi tasoa. Ensinnäkin on sen tuotoksen julkaiseminen, jolloin muut pääsevät siihen käsiksi. Toinen taso on sisällön avaaminen liittämällä siihen avoin käyttölupa, joka antaa muille oikeuden kopioida ja muunnella ja hyödyntää teostasi tietyin ehdoin. Maailmalla avoimen sisällön lisenssistandardiksi on muodostunut Creative Commons, joten ellei ole jotain painavaa syytä käyttää muuta lisenssiä, CC-lisenssillä kannattaa edetä. Oppimateriaaleihin suositellaan yleensä CC BY-SA 4.0 -lisenssiä.
Jakaminen on tosi helppoa, mutta jos prosessi ei ole tuttu, tässä rautalankaohjeet (päivitetty parin vuoden takaisista):

  1. Valitse tuotos, jonka haluat julkaista ja jakaa. Sen tulisi olla kokonaan sinun itsesi tekemä. Jos joku muu on tehnyt siitä osia, on sinun saatava heiltä lupa. Tietysti, jos käyttämäsi osat ovat jo CC-lisenssillä julkaistua avointa sisältöä, on tarvitsemasi lupa siinä lisenssissä.
  2. Valitse sopiva julkaisupaikka. Valokuvia ja kuvia voit julkaista mm. Flickrissä, videoita mm. YouTubessa tai Vimeossa. Tekstiä voit julkaista omassa blogissasi, jonka voit tarvittaessa perustaa maksutta mm. Bloggerissa tai WordPressissä. Valmiita PDF-dokumentteja voi julkaista vaikkapa Scribd:ssä. Musiikkia voit julkaista Jamendossa. Heijasteita (diapakkoja, ”kalvoja”) voit julkaista Slideshare-palvelussa tai Scribd:ssä.
  3. Valitse lisenssi, jolla haluat julkaista. Voit käyttää kätevää lisenssivalitsinta apunasi, jotta saat valittua ne CC-lisenssiehdot, jotka itsellesi sopivat. Itselläsi on edelleen kaikki oikeudet tuotokseesi. CC-lisenssin ehdot kertovat, mitä rajoituksia ja oikeuksia kaikilla muilla maailman ihmisillä ja organisaatioilla on aineistoosi. Jos haluat tarkempia tietoja eri lisensseistä ja niiden käytöstä, tutustu tämän sivuston lisenssien käyttöohjeisiin.
  4. Julkaise: Lähetä aineistosi valitsemaasi paikkaan.
  5. Avaa: Liitä CC-lisenssi aineistoosi. Monissa sisältöpalveluissa voit suoraan valita lisenssin palvelun valikoiden kautta. Jos tämä ei onnistu, voit kopioida lisenssivalitsimen tuottaman html-koodinpätkän aineiston yhteyteen. Jos et pysty lisäämään html-koodia, valitse lisenssivalitsimessa julkaisutyypiksi ”offline work” ja liitä saamasi tekstinpätkä aineiston yhteyteen.
  6. Kerro muille: Jaa linkki avoimeen sisältöösi kavereille Twitterissä #jaajotain, FacebookissaGoogle+:ssa tai missä nyt sitten haluatkin.

Lisätietoja Jaa jotain -päivästä on Jaa jotain -päivän blogissa. Jaa Jotain -scoop.it-sivulla näet, mitä muut ovat jakaneet.
Tässä vielä tekemäni webinaariohje muutaman vuoden takaa:

5 vastausta artikkeliin “Jaa jotain -päivän ohjeet avointen lisenssien käyttöön”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *