Avoimet oppisisällöt alkavat yleistyä MOOC-alustoissa

Massiiviset avoimet verkkokurssit (MOOC; massive open online course) ovat parin viime vuoden kohuttu opetuskenttää mullistava uutuus. Ne osaltaan avaavat opetuskulttuuria, päästäen kursseille osallistujia, jotka eivät ole oppilaitoksen omia oppilaita. Monesti MOOCien sisällöt kuitenkin ovat suljettuja; varsin usein jopa niin, että 6-viikkoisen kurssitoteutuksen päätyttyä sisällöt häviävät kokonaan näkyvistä, jolloin niihin ei enää voi palata.

edX-lisenssivalitsin.
edX-lisenssivalitsin.

Kurssien järjestäjät tietysti päättävät, miten avoimina oppimateriaalejaan pitävät, mutta sisällön lisensointi avoimeksi olisi toki helpompaa, jos MOOC-alusta suoraan tarjoaisi toiminnon sisällön avaamiseen sen sijaan, että pitää itse html-koodinpätkiä kirjoitella tekstin sekaan. No nyt alkaa sekin tapahtua. Creative Commons Inc on viime aikoina käyttänyt vaivaa siihen, että se pyrkii saamaan CC-lisenssit näkyviin eri alustojen perustoiminnoiksi.
MOOC-pelin avasi edX. Nyt edX- ja OpenEdX-alustoilla voi sisällön lisensoida haluamallaan CC-lisenssillä helposti. Lue lisätietoja englanniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *