Suomen julkisen avoimen datan virallinen lisenssisuositus on nyt CC Nimeä 4.0

Parin vuoden JHS-työn sekä CC 4.0 -lisenssien käännöstyön jälkeen olemme valmiita. CC BY 4.0 -lisenssi on nimetty Suomen julkishallinnon avointen tietoaineistojen lisenssisuositukseksi JHS 189 (lyhytosoite okf.fi/jhs189). Tällä päätöksellä Suomi astuu mukaan kansainvälisesti yhteensopivan avoimen datan ekosysteemiin. Toivomme seuraavaksi näkevämme, että jo aiemmin avointa dataa julkaisseet organisaatiot vaihtavat lisenssinsä ripeässä tahdissa CC BY 4.0 -lisensseiksi.

CC 4.0 on täällä. Kuva: Sanna Vilmusenaho, CC BY
CC 4.0 on täällä. Kuva: Arja Puolimatka / Unigrafia, CC BY.

Suomessa avointa dataa on tähän mennessä julkaistu erilaisin lisenssein. Osa on itse kirjoitettuja, sisällöltään CC BY -lisenssiä vastaavia, mutta kotimaisia. Näiden lisenssien ongelma on niiden tuntemattomuus kansainvälisesti. Ulkomainen sovelluskehittäjä tai mediatalo ei välttämättä uskalla ottaa avointa dataa Suomesta, kun siinä on HRI-lisenssi tai jokin muu, jota missään muualla ei käytetä ja josta ei edes löydy englanninkielistä käännöstä.
CC BY 4.0 -lisenssiin siirtyminen ei tarkoita juuri mitään muutoksia jokapäiväisiin käytäntöihin tai tietoaineistojen oikeuksiin. CC BY 4.0 on hengeltään hyvin samanlainen kuin tähän mennessä käytetyt omat lisenssit, mutta on globaalisti tunnettu ja eri maiden oikeusjärjestelmissä koeteltu.
Jos joku on julkaissut aineistoja vanhemmalla CC-lisenssillä, nyt kannattaa ihan vain päivittää versionumero. Muuta siis lisenssimerkinnässä versionumeroksi 4.0 ja varmista, että linkki myös johtaa 4.0-versioon. Helppo homma.
Erityisesti odotamme Suomen avoimen julkishallinnon datan edelläkävijöiltä ja roolimalleilta siirtymistä CC-lisensseihin, jotta muut seuraavat esimerkkiänne. Tämä tarkoittaa teitä, Helsinki Region Infoshare ja Maanmittauslaitos!
PS. Epävirallinen suositus oppimateriaaleille on CC BY-SA ja metatiedoille CC0 (CC nolla). Voit toki käyttää muitakin lisenssejä, mutta suosituksesta poikkeamiseen kannattaa olla mietitty perustelu.
Päivitys 20.1.2015: Verohallinto vaihtoi lisenssinsä 14.1.2015, Maanmittauslaitos vaihtoi lisenssinsä 16.1.2015 ja Helsinki Region Infoshare vaihtaa lisenssinsä 1.2.2015.

9 vastausta artikkeliin “Suomen julkisen avoimen datan virallinen lisenssisuositus on nyt CC Nimeä 4.0”

 1. Erinomaista!
  Suomessakin CC Nimeä 4.0 (CC BY 4.0 suomeksi) antaa lisää varmuutta käyttäjien välillä. Omien lisenssien ongelma on aina se, että turhaan käytetään aikaa harjoittelemaan asiaa, jonka muut ovat jo koestaneet. CC Nimeä 4.0 valitsemalla välttää turhat mokat.

 2. Hienoa!
  Me Helsinki Region Infosharessa olemme jo valmistautuneet lisenssinvaihtoon. Tulemme lähestymään asialla kaikkia HRI:n kautta dataa avanneita tahoja heti joululomien jälkeen. Uudet avaukset tehdään tästedes lähtökohtaisesti CC 4.0 -lisenssillä.

 3. Maanmittauslaitos jatkaa edelläkävijän roolia! Lisenssin vaihtoon liittyy kuitenkin käytännön toimenpiteitä, jotka vaativat jonkun verran aikaa. Otamme CC BY 4.0 lisenssin käyttöön avoimissa aineistoissamme alkuvuonna.

 4. Upeaa työtä, kiitos! Verohallinto vaihtaa CC4.0:aan. Ja käytännön kysymys: onko syytä kirjata lisenssin yhteyteen lausuma, esim. ”Lisenssin vaihto ei aiheuta muutoksia ennen 19.12.2014 ladattujen aineistojen käyttöehtoihin”? Vaiko ”Ennen 19.12.2014 ladattujen aineistoihin sovelletaan HRI Nimeä-lisenssiä”?

  1. Lausuma riippuu siitä, mitä teette. Oletan, että vaihdatte CC BY 4.0:aan uusissa julkaisuissa, mutta vanhojen kanssa teillä on kolme toimintamahdollisuutta:
   1. Jätätte vanhat sikseen, jolloin niissä on vain HRI-lisenssi.
   2. Kaksoislisensoitte vanhat julkaisut CC BY 4.0:lla ja HRI:llä, jolloin käyttäjä saa jatkossakin valita, kumpaa lisenssiä haluaa seurata.
   3. Vaihdatte lisenssin CC BY 4.0:ksi 19.12.2014 alkaen vanhoissakin aineistoissa. Tällöin ne, jotka latasivat aineiston ennen tuota, toimivat HRI:n mukaan ja tuon hetken jälkeen ladanneet CC:n mukaan. Tietysti vanhankin aineiston hakeneet voivat halutessaan ladata aineiston uudelleen ja toimia CC:n mukaisin oikeuksin.
   Ehkä selkeintä olisi vaihtoehto 2, jolloin ei tarvitse selittää, että jotain olisi otettu pois. Tällöin sivulla voisi lukea vaikkapa: ”Aineistojen lisenssi on vaihdettu 19.12.2014 alkaen CC BY 4.0:ksi. Tätä aiemmin ladattujen aineistojen käyttöä voi jatkaa silloisen HRI Nimeä -lisenssin mukaisesti tai nykyisen CC BY 4.0:n mukaisesti.”
   Vaihtoehto 3 on myös ihan hyvä, koska se nopeuttaa aineiston käyttäjien migraatiota HRI-lisenssistä CC-lisenssiin.

 5. Kiitos Tarmo! Hieman pureskeltavaa, huomaan. Vaihtoehto 3 vaikuttaisi yksiselitteisimmältä. Kyselen vähän vielä ”tuolla ulkona” ja HRI:läisiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *