Avointen lisenssien yhteensopivuuden aika on alkanut

Avoimet lisenssit sallivat sisältöjen yhdistelyn ja remiksauksen, mutta vain, jos lisenssit ovat keskenään yhteensopivia. Riittävän avoin lisenssi, kuten CC BY, sallii yhdistelyn melkeinpä mihin tahansa aineistoihin. Hankala tilanne on copyleft-tyyppisillä lisensseillä, kuten CC BY-SA, jotka edellyttävät saman lisenssin käyttöä.

Kuva: Stefan Krause, FAL
Kuva: Stefan Krause, FAL

Esimerkki: Jos sinulla on CC BY-SA:n ja Free Artistic License:n (FAL) alaisia kuvia, kumpikin lisenssi edellyttää johdannaisten julkaisua samalla lisenssillä. CC BY-SA:n ja FAL:n yhdistäminen toisiinsa ei siis ole ollut mahdollista, koska lopputulosta ei voi julkaista lisenssien vaatimalla lisenssillä (toinen vaatii CC BY-SA:n, toinen FAL:n).
Tätä eri lisenssien aiheuttamaa pirstaloitumista on jo pitkään uumoiltu ja pelätty. Jos kaikki keksivät oman lisensinsä, joka on oleellisesti kuitenkin samanlainen luonteeltaaan, copyleft-vaatimus vain pirstaloi yhteisen avoimen sisällön varantomme yksittäisiin lampiin, joita ei voi yhdistää toisiinsa.
Tänään tilanne muuttui. CC ja ArtLibre ovat yhdessä selvittäneet lisenssien erot ja yhteneväisyydet ja ovat tänään julkistaneet tiedon, että CC BY-SA ja FAL ovat yhteensopivia. Tämä tarkoittaa, että kun kumpikin lisenssi vaatii samanlaisen lisenssin käyttöä johdannaisissa ja remiksauksissa, CC BY-SA ja FAL ovat tässä mielessä ”samanlaisia”. FAL on muuten eräs vanhimmista avoimista sisältölisensseistä, peräisiin vuodelta 2000.
Seuraavaksi CC alkaa selvittää vähän isompaa soppaa, eli CC BY-SA:n ja GPLv3:n yhteensopivuutta.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *