Suomen valokuvataiteen museo avaa kuviaan

Suomen valokuvataiteen museo avaa kuviaan käyttöön ja uudelleen käyttöön hyödyntäen Creative Commons -lisenssejä. Kuvia kaikille -sivusto tarjoaa elävän näkymän Suomesta 1950-60 -luvuilta. Sivuston kuvat on julkaistu CC BY-NC -lisenssillä ja ”kuvat ovat vapaasti käytettävissä yksityiseen käyttöön sekä opetuksen, tutkimuksen ja esimerkiksi vanhustyön tarpeisiin”.

By: The Finnish Museum of PhotographyCC BY 2.0

Astetta vapaampaan käyttöön museo on julkaissut kokoelman  Flickr-sivullaan,  jossa avautuu ikkunoita suomalaiseen kulttuuriperintöön ja aikalaisten elämään. Tämän kokoelman kuvat on julkaistu CC-BY 2.0 -lisenssillä.
Blogikirjoituksessaan: ”Kuvaperintoä avoimeksi: miksi museo antaa kuviaan käyttöön Flickrissä ja Kuvia kaikille -sivustolla” museojohtaja Elina Heikka avaa hankkeen taustoja ja merkitystä. Heikan mukaan yhteisin varoin tuettava museo haluaa antaa jotain vastineeksi, ja tarjota pääsyn hallussaan olevaan kuvalliseen kulttuuriperintöön. Samalla museo pyrkii tarjoamaan uusia tapoja ja mahdollisuuksia tämän yhteisen kulttuurivarannon käyttöön.
Suomen valokuvataiteen museon avaus on rohkea ja näkemyksellinen teko Suomessa. Tosin museo seuraa Flickr Commons -avauksellaan kansainvälistä trendiä, jossa sisältöjä, joissa teoksia joiden tekijänoikeudet ovat jo rauenneet lisensoidaan uudestaan  Creative Commons BY -lisenssillä. Tästä uusin esimerkki on Wellcome Library, joka julkaisi yli 100 000 korkearesoluutioista kuvaa Welcome Images -sivuston kautta CC BY -lisenssillä, vaikka teokset eivät ole enää tekijänoikeuden piirissä.  Luonnollisesti teoksen valokuvaajalle voi syntyä tekijänoikeuksia, mutta jos itse teoksen tekijänoikeudet ovat rauenneet, tulisi sen pysyä täysin avoimena ja olla kaikkien vapaasti käytettävissä, eikä uudelleen lisensointia tulisi harjoittaa. Useat eri kulttuuri- ja muistiorganisaatiot ovat vaihtaneet strategiaansa. Hollantilainen Rijksmuseum julkaisi ensin sisältöään ja sen kuvailutietoja CC BY -lisenssillä, mutta vaihtoi lisenssin myöhemmin CC0-lisenssiksi.  Myös tanskalainen Statens Museum for Kunst avasi kokoelmansa helmiä kuvina CC BY -lisenssillä, mutta harkitsee nyt julkaisua täysin vapaaseen käyttöön.
Ymmärrettävästi kulttuuri- ja muistiorganisaatiot pelkäävät, että heidän arvokas työnsä ei tule näkyväksi tai saa ansaittua arvostusta, jos teokset julkaistaan täysin vapaaseen käyttöön ilman käyttöehtoja. Tosin niin kuin Rijksmuseumin esimerkki innoittaa, nykyään organisaatio ei voi olla koskaan ainoa sisältönsä jakelija, mutta se voi olla paras. Toimiva ja avoin suhde eri yleisöihin voi taata sen, että yhteiset kulttuurivarantomme kasvavat ja rikastuvat, ei vanhentuneet oikeudet tai käyttöehdot.

3 vastausta artikkeliin “Suomen valokuvataiteen museo avaa kuviaan”

  1. Flickrissä ei mahdollista valita CC-BY:tä ”avoimempaa” lisenssiä ennen kuin olemme osa The Commons -ryhmää. Kuten Elina Heikka kirjoittaa blogissamme, myös Valokuvataiteen museo toivoo voivansa liittyä The Commons -ryhmään. Asia korjaantuu siis, kun olemme ryhmän jäseniä.
    Ystävällisesti,
    amanuenssi Maria Virtanen / Suomen valokuvataiteen museo

    1. Hienoa, että tavoitteena on ’palauttaa’ kuvat täysin avoimeksi. Ja toden totta Flickr mahdollistaa vain CC BY -lisenssin käyttämisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *