Uuden sukupolven CC-lisenssit – versio 4.0 on valmis!

Uudet CC-lisenssit ovat kansainvälisempiä, yksinkertaisempia ja monikäyttöisempiä kuin koskaan. Usean vuoden kansainvälinen yhteistyö on tuottanut yhden lisenssin, joka pätee kaikkialla maailmassa, eri maiden erilaisesta lainsäädännöstä huolimatta. Nyt on aika päivittää omat CC-lisenssit uusiin versioihin.
cc40-itshere-275Lyhyesti: Vanhat tutut nimet (neljä ehtoa: BY, SA, ND, NC sekä niistä johdetut kuusi lisenssiä) ovat edelleen käytössä. Tärkein muutos on se, että enää ei joka oikeusjärjestelmälle tehdä omaa lisenssiä, vaan sama lisenssiteksti pätee kaikkialla. Lisenssit toki käännetään edelleen, mutta eri maiden lisenssit eivät enää ole erillisiä.
Lisäksi lisensseissä otetaan huomioon eurooppalainen tietokantasuoja, mikä tekee CC-lisenssien käytön avoimen datan (karttojen, tietokantojen, yms.) julkaisemisessa mielekkääksi. Odotammekin, että valtaosa Suomen julkishallinnosta ja muista avoimen datan julkaisijoista siirtyy varsin nopeasti CC 4.0 -lisenssien käyttöön.
Voit tutustua lisenssien tärkeimpiin uusiin ominaisuuksiin ja seurata 4.0-lisenssien kehitysprosessia wikissä.
Nyt, kun 4.0-lisenssit on julkaistu, CC:n työ kohdistuu lisenssien sekä ohjetekstien käännöksiin. Sinäkin voit osallistua suomennosten tekemiseen.
Lisätietoja julkaisusta englanniksi CC:n blogissa.

Yksi ajatus artikkelista “Uuden sukupolven CC-lisenssit – versio 4.0 on valmis!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *