Vapaan sisällön päivä 2013

Hyvää julkisen aineiston päivää! Tekijänoikeudet kestävät useimmissa maissa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä, joten tänään 1. tammikuuta 2013 vanhenivat vuonna 1942 kuolleiden henkilöiden kaikkien teosten tekijänoikeudet.

Wikströmin Lyhdynkantajat siirtyivät tänään tekijänoikeuksien ulkopuolelle samoin kuin Kansallismuseon edessä oleva graniittikarhu. Patsaiden kuvia saa nyt käyttää myös ansiotarkoituksessa ja samanlaisia veistoksia saa itsekin tehdä. Kuva: Andre Riemann, CC BY-SA

Tänä vuonna tekijänoikeuksien rajoituksista vapautuvat mm. Emil Wikströmin veistokset, Artturi Järviluoman Pohjalaisia, sekä Tatu Vaaskiven F. E. Sillanpään elämänkerta. Wikipedia tuntee useimmat vuonna 1942 kuolleet luovan työn tekijät, kuten Freudinkin kaverin Stefan Zweigin.
Ollaan kuitenkin tarkkoja: Esimerkiksi vuonna 1942 kuolleen pääministeri ja opetusministeri Oskari Mantereen historian oppikirjaklassikot Keskikoulun yleinen historia ja Keskikoulun Suomen historia ovat vielä 8 vuotta tekijänoikeuksien suojaamia, koska kirjojen toinen kirjoittaja, Gunnar Sarva, on koullut vasta 1952.
Ulkomaisten teosten osalta on myös hyvä tarkistaa paikalliset säädökset. 70 vuoden suoja-aika on hyvin yleinen nykyisin, mutta 70 vuotta sitten lainsäädännöt olivat eri puolilla maailmaa hyvinkin erilaisia ja vanhojen teosten osalta käytännöt vaihtelevat.

Yksi ajatus artikkelista “Vapaan sisällön päivä 2013”

  1. Mantere & Sarvan Keskikoulun yleinen historia oli aikanaan mainio ullakkolöytö. Sen ajan historiankirjat olivat eeppisempiä kuin oman kouluaikani opukset. Olihan tosin Kai R. Lehtosen mainiot oheislukemistot, mutta harvinaista herkkua niihin syventyminen oli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *