Luvalliset kuvat käyttöön

Onko sinun blogissasi kivoja kuvia, joita kopioit muualta verkosta? Olikohan niiden kopioimiseen ja uudelleenjulkaisuun lupa? Ellet vetoa tieteellisen esityksen kuvasitaattioikeuteen tai tuotearvostelun kuvankäyttöoikeuteen, pitäisi kuvan tekijältä saada lupa: joko kysymällä erikseen tai vaikkapa tekijän myöntämän Creative Commons -lisenssin kautta.

Etkö ehdi itse ottamaan kuvaa jokaisesta maailman asiasta, josta satut blogissasi kirjoittamaan? Ei hätää, muiden kuvia saa käyttää – heidän luvallaan. CC-lisensoiduissa kuvissa käyttöoikeus on valmiiksi annettu, ei muuta kun kopioiden vain omaan blogiin. Kuva: The Finnish Museum of PhotographyCC BY 2.0

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto aloitti minuutti sitten kaksiviikkoisen kampanjan ”Luvaton kuvankäyttö kuriin”. Sen rinnalla lienee korrektia kampanjoida positiivisesti. Siis: Luvalliset kuvat käyttöön.

”Erityisesti blogeissa, eli nettipäiväkirjoissa, valokuviin suhtaudutaan kuin yhteiseen omaisuuteen ja tekijänoikeuksien rikkomisesta on tullut arkipäivää. Samoin useat ulkomaiset kuvatoimistot ”pesevät” tekijänoikeuksia varastamalla verkosta kuvia ja myymällä niitä kuvan tekijänoikeudet omistavan valokuvaajan tietämättä.”
Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton tiedote, 29.10.2012

Seuraavat kaksi viikkoa järjestö kehottaa valokuvaajia tarkkailemaan kuviensa laitonta käyttöä ja puuttumaan asiaan. Järjestö tarjoaakin hyviä työkaluja laittomien kuvien paikkalistamiseen: tineye.com, Googlen kuvaan perustuva kuvahaku sekä Mozillan selainlaajennos.
Vielä ei ole myöhäistä – voit korvata blogissasi olevat lainsuojattomat kuvat avoimesti lisensoiduilla vaihtoehdoilla. Voit hakea kuvia mm. Creative Commonsin omalla hakupalvelulla. Homma on hyvin helppoa. Haet ensin sopivan kuvan, jossa on käytetty CC-lisenssiä. Sen jälkeen lisäät kuvan blogiisi ja mainitset siinä kuvajan nimen hyvien tapojen mukaisesti. Katso mallia tämän artikkelin kuvasta. Tarkempia ohjeita kuvaajan mainitsemisesta on mm. Opettajan tekijänoikeusoppaassa.
Jos käytät Facebookia, voit myös liittyä ryhmään kysymään ja jakamaan vinkkejä ja ohjeita.
PS. Me kaikki olemme myös valokuvaajia. Mieti hetki, tarvitsetko todella kuviisi yksinoikeudet. Jos et tienaa kuvillasi vaan jaat niitä ihan huviksesi, onko se sinulta pois, jos joku käyttää kuvaasi omassa blogissaan sinun nimesi mainiten? Jos ei, kannattaa tutustua CC-lisenssien käyttöön julkaisijan näkökulmasta.

3 vastausta artikkeliin “Luvalliset kuvat käyttöön”

  1. TARKENNUS
    Järjestön kamppis koskee myös harrastajakuvaajia, eli kaikki kuvaaja.
    Kuvaajan nimen mainitseminen ei riitä perusteeksi julkaista valokuva. Julkaisuluvan voi ostaa oikeudenhaltijalta.
    Valokuva on hyödyke jota myydän ja vuokrataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *