Tervetuloa Suomeen puhumaan – ilman videoita

Open Knowledge -festivaali alkaa ensi viikolla. Paikalle on tulossa lähemmäs tuhat ihmistä, suuri osa ulkomailta. Etenkin ulkomaisille esiintyjille kerrottiin perussäännöt Suomen tekijänoikeuskäytännöistä, että osaavat toimia maan tavalla. Tämä herätti kuitenkin lähinnä epäuskoista ihmettelyä.

YouTube-videoiden (ja minkä tahansa videoiden) esittäminen ei Suomessa ole sallittua ilman videon tekijän lupaa. Harva vain jaksaa tätä lakipykälää noudattaa. CC-lisensoidun videoaineiston esittäminen on sallittua.

Vaikka fair use -periaate (yksinkertaistaen: toisten teoksia saa hyödyntää hyvän maun rajoissa) on olemassa ainoastaan USAssa ja Israelissa, monet maailman kansalaiset ja myös suomalaiset elävät sen mukaan. Mutta kun nyt ulkomaalaisia huippupuhujia on tulossa Suomeen, olisi tietysti kiva, että he toimisivat maan lakien mukaan.
Meillä ei siis ole yleistä fair use -pykälää, vaan tekijänoikeuslakimme koostuu tarkemmista tilannekohtaisista pykälistä, jotka antavat tiettyjä rajattuja oikeuksia. Sinänsä hyvä, sillä laki on selkeämpi kuin ylimalkainen fair use, johon joudutaan USAssa jatkuvasti hakemaan oikeuden päätöksiä. Huono puoli on se, että kun tekniikka ja toimintatavat muuttuvat näiden tarkkojen pykälien ulkopuolelle, muuttuu toiminta laittomaksi.
Ulkomaisille (ja miksei kotimaisillekin) esiintyjille siis tiedoksi, että epäkaupallisessa julkisessa tilaisuudessa esiintyessä saa toisten teoksilla tehdä seuraavaa:

 • Esitystä selventäviä sitaatteja (eli mahdollisimman lyhyitä katkelmia lähdeviitteineen) saa ottaa.
 • Toisten teoksia saa käyttää parodiaan ja satiiriin.
 • Esitystä selventäviä kokonaisia kuvia (lähdeviitteineen) saa ottaa vain akateemiset tunnusmerkit täyttävään esitykseen.
 • Ei ansiotarkoituksessa järjestetyssä opetustilanteessa saa esittää toisten teoksia, paitsi elokuva- ja näytelmäteoksia. Käytännössä videoprojektorilla saa siis esittää selaimella verkon sisältöjä, ei kuitenkaan videota.

Siinä se.
Monet esiintyjät tapaavat esittää asiaan löyhästi liittyviä videoklippejä tai verkkosivujen kuvakaappauksia (koska netti ei aina toimi luotettavasti). Kumpikaan toimenpide ei ole Suomen tekijänoikeuslain mukaan sallittu.
Miten sitten pitäisi ulkomaisia esiintyjiä ohjastaa? Kerrotaanko heille, miten laki oikeasti menee? Vai todetaanko, että ei me täälläkään siitä välitetä ja meilläkin kyllä YouTube-videoilla kevennetään ihan kaupallisiakin tilaisuuksia täysin julkisesti ilman, että kukaan jaksaa siitä hermostua? Kumpi viesti on parempi? Ja miten asia korjattaisiin?
PS. Creative Commons -lisenssillä varustettuja videoita saa tietenkin esittää varsin vapaasti, samoin muuta CC-lisensoitua sisältöä. Sen saa jopa kopioida netistä osaksi esitystä (vaikkapa kuvakaappauksena).

5 vastausta artikkeliin “Tervetuloa Suomeen puhumaan – ilman videoita”

 1. Huh, tämä oli taas yksi niistä kirjoituksista, jotka luettuani alan haaveilla kaupan kassalle työllistymisestä. Ahdistun aina kun luen, mikä kaikki oleellisen tärkeä oppimista edistävä puuha on tekijänoikeuksien vastaista.
  Miten esimerkiksi voin tehdä opiskelijoille ohjemateriaaleja vaikkapa sometyökalujen käyttöönotosta ja asetuksien mallilleen säätämisestä, jollei kuvaruutukaappauksia ole lupa käyttää?
  Videoitakin tekisi mieli välillä vilauttaa. Voi olla, että tuotoksensa jakoon laittaneella ei edes olisi mitään sitä vastaan, että videota esitetään, mutkun hän kenties ajattelee, ettei mitään cc-lätkää tarvita, koska fair use kattaa näyttämisen. On siinä sarkaa, jos edes suomalaiset sisältöä tuottavat saisi ymmärtämään, että cc on syytä lisätä, jos on sitä mieltä, että esitystä on lupa näyttää!
  Onko mitään vihjeitä siihen suuntaan, että näihin nettiin liittyviin tekijänoikeuksiin olisi Suomessa tulossa jotain parannusta?

 2. YouTube mahdollistaa videon laittamisen CC:llä. En tiedä miten se tulee näkyviin videolla, mutta käyttöoikeuden voi laittaa latauksen aikana (ja sen jälkeen).
  Eikö YouTubessa kuitenkin käytetä sen maan lakeja, jossa serveri sijaitsee fyysisesti? Tämähän ei esitykseen auta, mutta yleisesti videoiden tekemiseen kenties. Pelivideoiden tekemiseen taitaa olla laissa sopiva aukko.

  1. Olet ihan oikeassa siinä, että CC-lisensoitua videota voi esittää varsin vapaasti. Valitettavasti häviävän pieni osa YouTuben videoista on CC-merkinnällä varustettua – se videon alalaidassa näkyvä CC-painike ei tarkoita lisenssiä vaan tekstitystä (closed captioning).
   YouTube palveluna pyörii Kalifornian lakien mukaan. Kuten toteat, se ei paljon lämmitä, jos videota haluaisi esittää fair use -periaatteen nojalla Suomessa. Suomessa ollessa on toimittava Suomen lakien mukaan. Jos teet videon, jonka kohderyhmä on selvästi suomalainen (vaikkapa kielen perusteella) ja koetat nojata fair use -oikeuksiin joita Suomen laki ei tunne, ei YouTube siitä suutu, mutta loukattu oikeuksienhaltija voi periaatteessa närkästyä ja lähteä hakemaan oikeutta.
   Pelivideoiden tekemiseen en kyllä heti keksi Suomen laista mitään sopivaa aukkoa. Mutta useimmat pelivalmistajat ovat USAssa, joten fair use on heidän mielestään ok. Ja suomalaisetkin pelifirmat ymmärtävät, että fanien tuottama aineisto on vain hyvää mainosta ja ettei faneja kannata suututtaa.

 3. ”YouTube palveluna pyörii Kalifornian lakien mukaan” ”Jos teet videon, jonka kohderyhmä on selvästi suomalainen (vaikkapa kielen perusteella)”
  Tarkoittaako tämä siis sitä että jos tekee videon englanniksi ja käyttää esim. elokuvan video materiaalia arvostelussaan niin silloin voi nojata fair use -oikeuksiin?

  1. Jos itse olet Suomen rajojen sisäpuolella, on sinun toimittava myös paikallisten lakien mukaan. Jotta voit luottaa USAn lakeihin, olisi sinun oltava fyysisesti USAssa, julkaistava USAlaisessa palvelussa ja selkeästi olla kohdistamatta sisältöä muille markkinoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *