Avoimet lisenssit vielä tuntemattomia tekijänoikeusjärjestöissä

Zumba ei toimi ilman musiikkia. CC-lisensoitua musiikkia voi käyttää, mutta tekijänoikeusjärjestöt eivät vielä ihan ymmärrä, miten heidän pitäisi suhtautua tähän. Kuva: Simon Schoeters, CC BY

Liikuntaohjaajien kouluttaja Juhani Keski-Rahkonen on selvitellyt tarvittavia lupamaksuja ryhmäliikunnan musiikin esittämisessä. Verkossa julkaistua CC-lisensoitua musiikkia voi näköjään käyttää myös ryhmäliikunnassa ja tätä mahdollisuutta Gramexin, Teoston, Opetusministeriön kanssa veivattuaan Juhani totesi, että mikään näistä tekijänoikeuden parissa toimivista organisaatioista ei tunne CC-lisenssejä oikeastaan lainkaan, puhumattakaan, että he ymmärtäisivät, miten se vaikuttaa heidän toimintaansa. Voit lukea koko tarinan Juhanin omasta blogista.
Monimutkaisen ja kiistanalaisen asian lyhyesti tiivistäen: Musiikin julkinen esittäminen edellyttää lupaa musiikin tekijöiltä (säveltäjältä, sanoittajalta, sovittajalta). Jos tekijät ovat tehneet sopimuksen kustantajan kanssa, myös sen lupa on saatava. Koska tämä ei käytännössä ole kovin kätevää vaikkapa ravintolan kannalta, on perustettu tekijänoikeusjärjestöjä, jotka toimivat yhden luukun palvelupisteinä. Ne ovat yleisedustavia eli voivat edustaa kaikkia tietyn alan toimijoita, vaikka ne eivät olisikaan ko. järjestön jäseniä. Täten Teosto voi myöntää esityslupia minkä tahansa artistin musiikin soittamiseen ja Gramex minkä tahansa musiikkitallenteen käyttöön. Mutta esitysluvan voi edelleen saada tapauskohtaisesti suoraan musiikin tekijöiltä niin halutessaan.
Juhanin blogia lukiessa tulee sellainen tuntuma, että tekijänoikeusjärjestöt ovat alkaneet tulkita omaa yleisedustavaa asemaansa monopoliasemana – eli heiltä on aina hankittava esityslupa. Näinhän asia ei tietenkään ole. Jos olisi, niin itse säveltämäänsä kappaletta ei saisi esittää julkisesti ilman Teosto- ja Gramex-maksuja.
Ja nyt tilanne alkaa muuttua, kun netissä on yhä enemmän laadukasta musiikkia Creative Commons -lisensseillä varustettuna (katso vaikka Jamendosta). CC-lisenssi kun antaa kaikille julkisen esitysoikeuden, sekä liveperformanssina että tallenteelta soittamalla. CC-musiikkia esitettäessä ei siis tarvita muita lupia, tämän kirjoittajan käsityksen mukaan. Lue kuitenkin vielä Ville Oksasen analyysi aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *