Avoimet sisällöt ESR-hankkeissa

Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamissa hankkeissa ollaan yhä useammin tekemisissä avointen sisältöjen kanssa. Melkein jokaisen hanketoimijan ongelmana onkin, että miten avoimeen wikimäiseen työskentelyyn voi osallistua ESR-hankkeiden tiukan kuuloisten tekijänoikeusehtojen kanssa. Tässä selvitys tilanteesta.

ESR-rahoitusehdot eivät ole niin rajaavat kuin ensi silmäyksellä voisi luulla

Tavallaan koko ongelma tuntuu absurdilta, koska ESR-hankkeiden tavoite on nimenomaan se, että kaikki hankkeen tuotokset ovat vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä eivätkä jää hanketoimijan yksinomaisuudeksi. Miten vapaisiin sisältöihin osallistuminen voi olla tämän tavoitteen vastaista?
No eihän se olekaan, lakimiesten on vain vaikea välillä ymmärtää tätä uutta maailmaa. ESR-hankesopimuksissa on tyypillisesti seuraava pykälä:

”Hankkeen hyväksymisen, rahoittamisen ja maksamisen ehtona on , että osapuoli luovuttaa kaikki taloudelliset oikeudet hankkeessa syntyneisiin tekijänoikeuslain (404/1961) mukaisesti suojattuihin aineistoihin, mukaan lukien oikeudet aineiston muokkaamiseen ja käyttöoikeuksien edelleen luovuttamiseen rahoittajaviranomaiselle sen varmistamiseksi, että aineistot ovat yleisesti käytettävissä korvauksetta rakennerahasto-ohjelmien tavoitteiden mukaisesti.”

Jos tuon lukee nopeasti, kuten useimmat meistä lukevat, jää käteen viesti, että ”kaikki taloudelliset oikeudet” on luovutettava rahoittajalle. Osallistuminen avoimeen yhteistyöhön (kuten vaikkapa wikiin tai yhdessä tehtävään ohjekirjaan) on tämän tulkinnan mukaan mahdotonta, koska tällöinhän hanketoimija ei saa kaikkia taloudellisia oikeuksia itselleen, koska ei itse tee kaikkea itse. Täten hän ei voi luovuttaakaan kaikkia oikeuksia eteenpäin.

 Pykälä ei kuitenkaan tarkoita, että “kaikki taloudelliset oikeudet” luovutetaan rahoittajalle, vaan että kaikki oikeudet, jotta “aineistot ovat yleisesti käytettävissä … tavoitteiden mukaisesti”. Kyse ei ole siis oikeuksien kokonaisluovutuksesta, vaan riittävien oikeuksien luovutuksesta, jotta rahasto-ohjelman tavoitteet täyttyvät eli hankkeen tuotokset ovat kenen tahansa käytettävissä maksutta ja ilman eri lupaa.

Tämä oikeuksien luovutus voidaan käytännössä tehdä kahdella tavalla:

  1. Oikeudet tuotoksiin luovutetaan rahoittajalle riittävin osin tai kokonaisluovutuksena, joka sitten saattaa tulokset omassa arkistojärjestelmässään kaikkien saataville (lue: eihän niitä sieltä kukaan löydä)
  2. Tuotokset lisensioidaan soveltuvalla avoimella lisenssillä, joka antaa kaikille riittävät oikeudet aineiston jatkokäyttöön ja julkaistaan jossakin soveltuvassa paikassa. Creative Commons -lisenssien osalta CC0, CC BY sekä CC BY-SA ovat hyväksyttäviä lisenssejä. Avoimen lähdekoodin osalta OSI:n hyväksymät avoimen lähdekoodin lisenssit ovat hyväksyttäviä.

ESR-hankkeen työaikaa voi siis käyttää osallistumiseen sellaisiin hankkeisiin, joissa lopputulos julkaistaan riittävän avoimella lisenssillä. Creative Commonsin osalta NC ja ND ovat liian rajoittavia, koska NC kieltää kaupallisen käytön ja ESR-hankkeissa nimenomaan on tarkoitus synnyttää uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja, ja ND taas rajoittaa aineiston jatkokehittelyä.
Kummassakin tapauksessa hanketoimijan (eli organisaation) tulisi etukäteen varmistaa, että hankkeessa työskentelevien kanssa on tehty kirjalliset sopimukset, joissa varmistetaan toinen yllä kuvatuista oikeuksien luovutuksista.
PS. Tämänkin blogin toimintaa tuetaan vuosina 2012-2013 ESR-rahoitteisesta AVO-hankkeesta.

Yksi ajatus artikkelista “Avoimet sisällöt ESR-hankkeissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *