Avoin musiikki päätyi lisenssinvastaisesti myyntiin

Janne Hanhisuanto julkaisee musiikkiaan avoimesti. Kaikki sujui hyvin, kunnes eräs hänen albumeistaan ilmestyi maksullisessa musiikkipalvelussa – ilman hänen tai CC-lisenssin lupaa.

Icescapes-albumi oli jaossa CC-lisenssillä, mutta päätyi lisenssin vastaisesti verkkomusiikkikaupan listoille. Kuva: Janne Hanhisuanto, CC BY-NC-ND

Janne tekee pääsääntöisesti elektronista musiikkia, ns. ambient- ja space-musiikki on lähellä sydäntä. Hän on myös touhunnut pelimusiikin sekä peliäänien ihmeellisessä maailmassa.
Ajatus avoimella lisenssillä julkaisemisesta tuli toiselta muusikolta. Janne huomasi tämän julkaisevan musiikkiaan Creative Commons -lisenssillä ja tutustui lisensseihin tarkemmin. Hän totesi järjestelmän sopivan myös itselleen.
Janne käyttää lisenssiä CC BY-NC-ND, joka sallii teosten levittämisen vapaasti, muttei salli teosten myyntiä tai muuntelua. Hän näkee, että avoin julkaiseminen antaa enemmän mahdollisuuksia kuulijalle sekä säveltäjälle itselleen. Esimerkiksi kuulijan on helpompi levittää musiikkia ystävälleen, koska lisenssi sallii vapaan levityksen.

Koen, että vapaa levitys on myös hyvä kanava saada kuulijoita. Lisäksi jotkin teoksistani on yleismaailmallisia luonteeltaan, esim. musiikkia jäästä, niin koen että musiikin tulisi olla kaikkien kuultavilla, koska myös jää on lähes kaikkien saatavilla.

Janne on itsekin kuunnellut CC-lisensoitua musiikkia, mutta ei ole ainakaan vielä esimerkiksi resamplannut musiikkiinsa otteita toisista kappaleista. Tekijän on tietenkin vaikea tietää, missä kaikkialla tämän tuotantoa käytetään, koska käyttöön ei tarvitse erikseen pyytää lupaa, mutta Janne on havainnut muutaman nettiradion (esim. stillstream.com) ainakin soittavan hänen musiikkiaan.
Vuonna 2011 Janne huomasi, että eräs hänen albuminsa oli myynnissä venäläisessä verkkomusiikkikaupassa. Hän on kyllä antanut vapaan levitysoikeuden musiikkiinsa, mutta ei ole sallinut kaupallista levitystä. Tilanne oli myös harmillinen, koska alkuperäinen albumi on verkossa saatavilla ilman maksua.

Lähetin sähköpostia, jossa kerroin että kyseinen albumi on nimenomaan tarkoitettu vapaaseen levitykseen, ilman hintaa ja pyysin heitä ystävällisesti poistamaan levyn palvelustaan.

Aikaa kului, mutta levy poistui kyseisestä verkkokaupasta. Janne jatkaa musiikkinsa avointa julkaisemista.
Haastateltavana oli Janne Hanhisuanto, 28-vuotias muusikko. Hän tuottaa pääsääntöisesti ambient-musiikkia, mm. Earth Mantra -palvelussa, joka julkaisee ambient-musiikkia avoimella lisenssillä.

3 vastausta artikkeliin “Avoin musiikki päätyi lisenssinvastaisesti myyntiin”

  1. Sattuuhan tuota, omia biisejäni oli jo v. 2001 Venäjällä ”myynnissä”, vaikka samaan aikaan niitä sai ilmaiseksikin mm scene.org :sta.
    Ilmaiseksi niitä saa vieläkin, vaikka edelleen joku Puolassa ja muutamassa espaniolaa puhuvassa maassa koittaa myydäkin.
    Ei se mua haittaa, vaikka oliskin suotavaa että ”vapaalisenssiäkin” kunnioitettaisiin …

  2. Voiko Jannen musiikkia esittää julkisesti esimerkiksi kahvilassa taustamusiikkina?
    Levitysoikeus ei taida olla sama kuin esittämislupa?

    1. Musiikin lisenssi on CC BY-NC-ND, mikä tarkoittaa, että musiikia saa esittää ilman sen isompia lupia, mutta ei kaupallisessa tarkoituksessa. Kahvilan taustamusiikki todennäköisesti menee kaupallisen toiminnan puolelle (ellei kahvilaa pyöritä jokin non-profit-organisaatio), joten tämän musiikin esitys vaatisi sitten luvan, joko Jannelta tai sitten Gramexin ja Teoston taustamusiikin esitysluvat. Ilman NC-ehtoa musiikkia voisi esittää missä tilanteessa tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *