Lisenssien käyttöohje

Creative Commons -lisenssien käyttö on helppoa. Se ei vaadi mitään lupia tai rekisteröitymistä. Kun haluat julkaista jotain CC-lisenssillä, riittää, että merkitset lisenssin ohjeiden mukaan teokseesi tai sen yhteyteen. Kun käytät CC-lisensoitua teosta, seuraat vain lisenssin ehtoja ja mainitset alkuperäisen tekijän ohjeiden mukaisesti.

CC-lisenssin eri muodot

CC-lisenssin tunnistat nopeimmin lisenssin kuvakkeesta. Voit katsoa tämän sivun alalaitaa, niin näet, millä lisenssillä tämä verkkosivu on lisensoitu. Kuvakkeessa on CC-ympyrä sekä lisäehdot, joita jatkokäyttäjän on seurattava.
Kuvaketta napsauttamalla pääset katsomaan CC-lisenssin tiivistelmää (deed), joka kertoo hyvin tiiviisti ja ymmärrettävästi, mitä lisenssin lisäehdot tarkoittavat. Kun olet oppinut muistamaan CC-lisenssien neljä ehtoa, ei sinun tarvitse enää mennä tälle sivulle, sillä CC-lisenssiin ei koskaan voi liittää ylimääräisiä piiloehtoja. Kuvakkeet kertovat, mitä rajoituksia teoksen käytölle on. Tiivistelmä auttaa, kun et vielä itse muista ulkoa eri ehtojen merkityksiä.
Tiivistelmäsivulta pääset myös lakitekstiin, joka on jo vaikeampi lukea. Se on tarkoitettu lakimiehille ja se on ”sopimusteksti”, jonka mukaan mennään oikeuteen riitatapauksissa. Jos aiot käyttää CC-lisenssejä työssäsi, työnantajasi lakimies haluaa luultavasti nähdä nämä lakitekstit.
Verkkosivuilla olevat CC-lisenssit sisältävät metatietoja (RDF-muodossa), joka on koneluettavaa. Tämä tarkoittaa, että netin hakukoneet ja muut ohjelmat osaavat havaita, kun jollakin sivulla on CC-lisensoitua sisältöä. Tämän ansiosta voit pyytää useimpia hakukoneita antamaan vain tietyllä CC-lisenssillä varustettuja hakutuloksia, niin halutessasi.

CC-lisenssillä julkaiseminen

Kun haluat julkaista jotain omaasi CC-lisenssillä, aloita menemällä CC-lisenssivalitsimeen. Vastaa siinä esitettyihin kysymyksiin, niin saat valmiin lisenssin. Syötä vapaaehtoisia lisätietoja sen verran kuin katsot tarpeelliseksi. Valitse lopuksi, missä muodossa haluat lisenssin: html-muodossa (verkkosivuille lisättäväksi), xmp-muodossa (digitaalisiin mediatiedostoihin) tai tekstimuodossa (fyysisesti jaettaviin teoksiin).
Lisää sitten saamasi lisenssi ohjeiden mukaan teokseen tai sen yhteyteen. Valmis!
Mitään rekisteröitymistä ei tarvita. Kunhan lisenssi on merkitty ohjeiden mukaisesti, on asia selvä.

CC-lisensoidun teoksen jatkokäyttäminen

Kun löydät jotain CC-lisensoitua, jota haluat jatkokäyttää, tarkista ensin, että teoksessa oleva CC-lisenssi sopii käyttötarkoitukseesi. Lisenssin ehdot voivat rajoittaa vaikkapa kaupallista käyttöä tai muokkausoikeuksia.
Jos lisenssi ja sisältö sopivat käyttöösi, tarkista vielä, että avoin lisenssi on uskottava. On täysin mahdollista, että sisällön nettiin CC-lisenssillä ladannut henkilö on ymmärtämättömyyttään toiminut ilman lupaa ja lisännyt CC-lisenssin jonkun muun omistamaan aineistoon. Katso siis, että sisältö näyttää siltä, että sisällön lisännyt henkilö luultavasti on sen voinut luoda tai saada luvan sen avoimeen julkaisemiseen.
Esimerkiksi netissä oleva lomavalokuva on luultavati sen lähettäneen henkilön ottama, etenkin jos hän on julkaissut muita valokuvia samasta paikasta samaan aikaan. Toisaalta suositun TV-sarjan jako YouTubessa CC-lisenssillä, lähettäjän jokin hämärä nimimerkki, luultavasti ei ole TV-yhtiön luvalla tehty. Tervettä järkeä kannattaa käyttää. Tarkista lisenssin aitous oman taloudellisen riskisi mukaisesti. Jos vain tarvitset kuvan harrastusblogiisi, riittää pintapuolinen tarkistus, että aineisto näyttää uskottavalta. Jos taas olet tekemässä miljoonabudjetin peliä tai leffaa, kannattanee ottaa yhteyttä aineiston julkaisijaan ja pyytää vähän lisävakuuksia siitä, että hänellä todella on oikeudet aineiston avoimeen julkaisuun.
Kun sitten käytät CC-lisensoitua teosta, joko sellaisenaan, osana omaa teostasi, muuttamattomana tai muutettuna, muista aina mainita alkuperäinen tekijä. Tekijän tiedot voit mainita tarkoituksenmukaisesti.
Esimerkkejä: Valokuvan tapauksessa voit mainita tekijän kuvatekstissä. Jos käytät useita kuvia, voit myös kerätä tekijöiden tiedot materiaalisi alkuun tai loppuun. Videoteoksessa tiedot mainitaan tyypillisesti lopputeksteissä. Käytä tervettä järkeä: teoksesi kokijan tulisi pystyä helposti nähdä, kuka on tehnyt mitäkin teoksesi osia.
CC-lisensoitua teosta käyttäessäsi on sinun aina mainittava ainakin seuraavat asiat:

  • Teoksen tekijä tai tekijän nimimerkki, kuten CC-lisenssissä on mainittu
  • Linkki alkuperäiseen teokseen jos se vain on teknisesti mahdollista
  • Linkki käytettyyn CC-lisenssiin sekä lisenssin (lyhyt) nimi
  • Teoksen yhteydessä oleva tekijänoikeushuomautus (copyright notice) sekä vastuunrajoituslauseke (disclaimer) jos sellaisia on.

Esimerkkejä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *